Leépítésekbe kezd az SK Innovation akkumulátorokkal foglalkozó egysége, az SK On Dél-Koreában – írta meg a Reuters. Ez az a cég, amely Magyarországon onnan lehet ismert, hogy Komáromban és Iváncsán is van gyára. Az a mostani bejelentésből nem derül ki, hogy a magyar üzemekben is terveznek-e akár leépítést, akár bármilyen más költségcsökkentést.

A hivatalos bejelentés szerint egy „hatékonysági programot” indítanak el, önkéntes elbocsátási lehetőséggel, amelyben önkéntes távozási lehetőségeket ajánlanak fel az alkalmazottaknak. Ez az egészen abszurdul hangzó fogalom azt takarja, hogy például a fizetése felét megkaphatja az, aki hajlandó korai nyugdíjba vonulni.

Márpedig a költségcsökkentésre – a cég megfogalmazása szerint „egy karcsú, agilis munkaerő-állomány létrehozására, hogy jobban tudjunk navigálni a változó piaci körülmények között” szükség is lesz: ahogy a Reuters emlékeztet, az SK On azóta, hogy 2021-ben leválasztották róla az SK Innovationt, még egyszer sem tudott nyereséget termelni.

A magyarországi cég a hír megjelenése után közölte, hogy jelenleg (2024 szeptemberében) több mint 4500 embert foglalkoztat itthon az SK On. Egyúttal az SK On Hungary azt is kijelentette, hogy nem tervez hasonló intézkedést Magyarországon.

Forrás: HVG