Az egyházi szervezet hétfőn közölte: az Oltalom Karitatív Egyesületnek felajánlott 1 százalékos adófelajánlásokat inkasszálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így nem jutott egy fillér sem a számlájukra, bár a felajánlók azt az értesítést kapták, hogy a felajánlásuk beérkezett hozzájuk.

Tájékoztatásuk szerint a MET éves közgyűlésén megvitatta az egyház és a fenntartásában működő intézmények anyagi és működési helyzetét.

Azt írták, azon túl, hogy továbbra sem kapják meg a törvény szerint járó alapnormatívát, a Magyar Államkincstár szeptember 1-jétől felfüggesztette a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményük esetében.

Úgy fogalmaztak: a NAV és a Belügyminisztérium teljesen figyelmen kívül hagyta azt a tavasszal elvárásukra beadott válságköltségvetést, amely bizonyítja, hogy az alapnormatíva utalása esetén nemcsak működtetni tudnák az intézményeiket, de megállítanák további adósságok keletkezését is.

Kérelmet adunk be a NAV-hoz, hogy a 9921 adózó nekünk szánt 107 843 432 forintos felajánlását mindenképpen juttassák el hozzánk, tartsák tiszteletben támogatóink szándékát. Ez nem állami normatív támogatás, hanem állampolgári adomány” – írták a közleményben.

(MTI)