A cég pénteki közleménye szerint a pénzügyi forrás és a vevői bizalom adott, azonban a rövidtávú lakáskiadás terézvárosi tiltása, és az esetleges országos szabályozása már érezteti hatását a befektetői körben népszerű kerületek listáján, hosszú távon pedig nagy eséllyel jelentősen át is formálhatja majd a fővárosi befektetők választásait.

Az ingatlanközvetítő számítása szerint a csökkenő állampapírhozamok következtében már az idén is egyre többen tértek vissza az ingatlanpiacra, a jövő év elejére várható állampapírokból származó kamatkifizetések, és a lejáró állampapírok pedig akár 1000 milliárd forint plusz tőkét jelenthetnek a lakáspiac számára, ami jelentősen erősítheti a befektetői kedvet a fővárosban.

A közleményben kitértek arra, hogy az idén a Duna House közreműködésével értékesített fővárosi lakások harmadánál jelölték meg az ügyfelek a befektetési célú vásárlási motivációt, de ez a szám tartalmazza azon tranzakciókat is, amelyeket gyermekük későbbi lakhatása céljából kötöttek a szülők.

A tranzakciós adatok alapján Budapesten a befektetői kör számára Erzsébetváros (14 százalék), Józsefváros (11 százalék) és Terézváros (10 százalék) mellett előnyben részesített terület volt még Újbuda, a XIII. kerület, valamint Zugló is, a befektetők 8-8 százaléka választott ezen kerületek kínálatából, míg például Budafok-Tétényt vagy Rákosmentét alig, Soroksárt pedig szinte egyetlen befektető sem preferálta.

Máté Ferenc, a Duna House vezérigazgató-helyettese a közleményben rámutatott arra, alig egy hónap telt el azóta, hogy napvilágra került a Terézvárosi Önkormányzat által kezdeményezett, rövidtávú lakáskiadásról szóló lakossági szavazás eredménye – miszerint a VI. kerületi lakosok a továbbiakban nem támogatják a lakások Airbnb jellegű bérbeadását a kerületben – máris rányomta a bélyegét az ingatlanpiaci keresletre a befektetők körében.

(MTI)